Založ si blog

Peniaze vládnu svetu

Peniaze hýbu svetom. Sú všade okolo nás a sú nevyhnutnosťou v našom živote. Ľudia na prežitie v spoločnosti potrebujú peniaze. Chodia do práce aby sa mohli potom najesť, obliecť, či ísť niekam na výlet. Toto platidlo nás veľmi ovplyvňujeme, hoci si to často ani neuvedomujeme. Vplyv a vidina peňazí, vecí, ktoré si za ne môžeme kúpiť nás ľudí často doháňa k zlým rozhodnutiam.

Ak človek nemá peniaze, alebo potrebuje väčšiu čiastku peňazí, hľadá riešenie ako si môže peniaze zabezpečiť. Preto sa často spolieha na možnosť pôžičky. Požičanie od rodiny, či známych je niekedy nepostačujúce alebo v tých horších prípadoch rodina buď nechce, alebo nemôže pomôcť. Aj kvôli tomu sa ľudia obracajú na banky. Ak ale ani banky nepostačujú, či vďaka prísnym podmienkam neposkytne banka pôžičku, tak sa ľudia obracajú na nebankové spoločnosti.

 

Nebankové spoločnosti (tzv. nebankovky) poskytujú ľuďom pôžičky za veľmi ľahkých okolností. Ich pôžičky znejú lákavo hlavne pre ľudí s nízkym príjmom, či nepracujúcich, ktorým banky pôžičky poskytnúť odmietnu. Ich politikou je však doslovné zdieranie ľudí. Nebankovky často menia počet a výšky splátok počas splácania. Ak človek nezaplatí alebo mešká so splátkou, narastajú mu obrovské úroky za omeškania. No čo je asi najhoršie, že je čoraz viac prípadov existuje, kedy nebankovky žiadajú ďalšie peniaze aj po tom, čo už bola pôžička dávno splatená. Ich nepochopiteľné praktiky ako si zarobiť na nevinných ľuďoch obrovskou potupou našej krajiny.

 

Pôžičky z nebankoviek si zariaďujú väčšinou slabo informovaný ľudia, či ľudia zo sociálne slabších rodín, alebo ľudia nevzdelaní v oblasti financií a bankovníctva. Skrátka občania, ktorí sa tomu nerozumejú, no potrebujú alebo chcú rýchlo dostať peniaze, a tak siahnu po tejto možnosti. Neuvedomujú si však následky tohto činu. Nielenže prichádzajú o veľa peňazí, no často sa dostávajú do problémov s pôžičkami, s ktorými si nevedia dať sami rady a musia sa obrátiť na právnu pomoc.

 

Množstvo právnikov tvrdí, že obrátiť sa na nebankovku s prosbou o pôžičku je katastrofálna možnosť. Je to začarovaný kruh, do ktorého ak človek vpadne, je ťažké z neho vystúpiť. Naťahovanie sa s nebankovkami nielenže zaberá množstvo času, ale aj energie no hlavne peňazí. Podvodníci z nebankoviek majú totiž všetko tak rafinovane premyslené,  že náš štát je jednoducho na nich akosi prikrátky. Menia mená firiem, menia sa majitelia, jednoducho všetko je nastavené tak, aby ich nikto neklepol po prstoch. Sú však prípady, kedy aj vďaka právnej pomoci je vec riešená na súde a peniaze sa získajú naspať, ale nebankovky si aj tak vedia nájsť novú cestu a nové obete na svoje špinavé pôžičky.

 

A čo médiá? Hlavne na internete majú nebankovky svoje rýchle ponuky, no nájdete aj ich letáčiky vyvesené v našich uliciach. Vravíte si, že žiaden náznak podvodu? Presne tak. Preto si vedia svoje obete nájsť veľmi rýchlo a hlavne jednoducho. V médiách sa málo, ak nie teda vôbec nerozoberá tento finančný problém. Aspoň teda ja to tak vnímam. Nevidela som, aby sa v televíznych správach riešili súdy s nebankovkami. A prečo to tak je? To nikto nevie. Aj vďaka žiadnej medializácii týchto naťahovačiek s nebankovkami sa preto nájdu nové a nové obete týchto rýchlych pôžičkární.

 

Ľudia potrebujú byť viac informovaní o týchto nekalých praktikách nebankoviek. Ako sa hovorí, kto sa pýta ten sa dozvie. Nezostaňme preto ticho a hovorme o tom. Už dosť ľudských životov zničili zdieraním. Peniaze vládnu svetu a my sa tomu neubránime. No potrebujeme však s nimi zaobchádzať s rozvahou. Pretože po smrti nám budú peniaze nanič. A našim blízkym zostanú oči pre plač, vďaka dlhom v nebankových spoločnostiach.

Apokalyptické zatváranie obchodov

08.05.2018

Zákon o zatvorení obchodov počas sviatkov bol schválený. Slovenskí dôchodcovia trpko zaplakali, pretože naša ctená vláda schválila zákon o tom, aby počas štátnych sviatkov boli všetky obchody zatvorené. Je pol siedmej ráno a slovenský dôchodca už stepuje pred Kauflandom a čaká na siedmu hodinu, kedy sa otvoria jeho dvere. Keďže večer zaspal už o ôsmej [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2658x
Priemerná čítanosť článkov: 1329x

Autor blogu

Kategórie

Archív